Stevige huizen

Wat leuk dat je aan de slag bent met het maken van een stevig gebouw! Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om de opdracht uit te voeren. Veel plezier & succes!


Storm Corrie


Inspiratiefoto's

De opdracht - stap voor stap

Stap 1

In de klas heb je met je groepje gebrainstormd, kijk goed naar de ideeën op je brainstormblad en maak een grove schets van een stevig gebouw wat je zou kunnen maken van kosteloos materiaal.

Stap 2

Bekijk met je groepje jullie schetsen en kies er één uit om verder uit te werken. Je mag ook ideeën samenvoegen! Bedenk wat voor materialen je allemaal nodig hebt en maak een duidelijke tekening van jullie ontwerp.

Houd rekening met de eisen:

  • Het gebouw moet minimaal 30 centimeter hoog zijn.​
  • Het gebouw moet hol zijn.
  • Het gebouw moet blijven staan wanneer er met een föhn op de hoogste stand tegenaan geblazen wordt.​
  • Het is aan de vormgeving te zien wat de functie van het gebouw is.​
  • Er zijn minimaal drie verschillende kleuren in het gebouw verwerkt.

Stap 3

Maak een lijstje van alle materialen die jullie nodig hebben om jullie gebouw te maken. Schrijf ook op wie welke materialen regelt.

Stap 4

Aan de slag! Leg al je materialen klaar en maak een taakverdeling: wie gaat welk onderdeel maken? Wanneer jullie de taken hebben verdeeld kunnen jullie je gebouw gaan maken.

Stap 5

Wanneer je klaar bent met de constructie (het gebouw hoeft dus niet helemaal af te zijn, de versiering komt later!) ga je naar de leerkracht toe. Die koppelt jullie groepje aan een ander groepje. Jullie gaan elkaars gebouwen testen met een föhn. Na de test geven jullie elkaar een tip en een compliment.

Stap 6

Blijft het gebouw staan? Fijn! Dan kunnen jullie aan de slag met het vormgeven/versieren van jullie gebouw.

Waait het gebouw om? Bedenk dan eerst een oplossing: hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het gebouw overeind blijft staan bij de volgende test? Wanneer het gelukt is om het gebouw stevig genoeg te maken kunnen jullie aan de slag met het vormgeven/versieren van jullie gebouw.

Stap 7

Presenteren! Hierover hoor je meer van je leerkracht.