Divergeren 1

20 inspirerende indrukken


 1. TRAXX – Rouw op je dak!

Kevin hielp zijn vriend (Nick) toen hij in een slechte periode zat. Nick zijn vader was plotseling overleden. Nick had het hier erg moeilijk mee. Kevin betrok Nick overal bij. Kevin ging veel langs bij Nick en probeerde in gesprek te gaan met Nick. Wanneer Kevin in een slechte periode zat, kwam Kevin om zijn vriend te helpen. Kevin werd namelijk verslaafd en werd daardoor van school gestuurd. Met Nick ging het ondertussen goed en door de hulp van Nick ging het uiteindelijk ook goed met Kevin.

 

 1. Wie goed doet, goed ontmoet (universeel) – Verhalen vertellen en vragen stellen blz. 238

Amos komt een oude vrouw tegen na een lange dag werken. De oude vrouw heeft een kapotte band en staat in de regen te wachten. Amos helpt de vrouw met het verwisselen van de band. De oude vrouw vraagt aan Amos wat hij ervoor wil hebben. Hierop reageert Amos: “Als u echt iets voor mij wilt doen, dan biedt hulp aan iemand die dit uiteindelijke echt nodig heeft.”.

De oude vrouw gaat naar een cafeetje en komt daar een serveerster tegen. De serveerster helpt de oude vrouw. De oude vrouw betaalt met een €100. Het overgebleven bedrag is fooi voor de serveerster. Wanneer de oude vrouw naar huis gaat, legt ze €100 onder een servet. De serveerster komt dit geld tegen. De serveerster heeft de oude vrouw geholpen en krijgt daarom €200. De serveerster kan dit geld heel goed gebruiken, omdat zij het thuis niet zo breed heeft.

Amos is goed voor de oude vrouw → serveerster is goed voor de oude vrouw → oude vrouw is weer goed terug naar de serveerster.

 

 1. Musical Come from away

De musical ging over de aanslag van 9/11. Hierbij gingen mensen uit dorpen de slachtoffers helpen die te maken hebben gehad met 9/11. Achteraf waren er brieven gevonden over de slachtoffers en bewoners van de dorpen. De dorpbewoners hebben veel waardering en geld voor teruggekregen.

In dit verhaal komt het thema ‘wie goed doet, goed ontmoet’ naar voren. De dorpbewoners hebben de slachtoffers goed geholpen en later hebben ze de beloning ervoor gekregen.

 

 1. Hindoeïsme & boeddhisme

Binnen het hindoeïsme zijn er verschillende stromingen. Binnen deze stromingen zijn er nog verschillende accenten en opvattingen over het geloof. Hindoes geloven in reïncarnatie van het leven. Het leven na de dood is afhankelijk van het leven dat iemand heeft geleid. Dus hoe beter iemand zijn vorige leven heeft geleerd, hoe beter hij/zij in het leven na de dood terugkomt.

Vanuit reïncarnatie is karma een belangrijk onderdeel. Karma is het geheel van iemands goede en/of slechte daden. Iemands karma bepaalt hoe hij/zij in een volgend leven terugkomt. Iemands karma wordt bepaald door de manier waarop hij/zij de religieuze plichten heeft nageleefd in het leven. 

 

 1. Festivals

Wanneer het weer lekker weer wordt, begint het festivalseizoen. Er zijn veel festivals waar verschillende mensen naar toe gaan, zoals Emporium, 7th Sunday, Intents, Wish en ga zo maar door. Bepaalde festivals worden gevierd op een bepaalde dag. Voor sommige mensen is een festival een goede reden om een feestje vieren, maar voor een aantal mensen, vooral gelovigen, zit er een diepere betekenis achter de dag van het festival.

Er zijn verschillende festivals die te maken hebben met een geloof, zoals het Christendom. Op deze dag vieren de gelovigen een bepaalde gebeurtenis uit hun geloof.

Op zondag 17 april 2022 was het 1ste paasdag. Met Pasen vieren christenen op deze dag dat Jezus uit de dood is opgestaan. Volgens de bijbel is dit daarom de zondag nadat Jezus is gekruisigd. Op diezelfde dag was het festival ‘Paaspop’.

Daarnaast wordt 7th Sunday gevierd op 1ste pinkersterdag. Met Pinksteren of Sinksen wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. De uitstorting van de Heilige Geest wordt gezien als het begin van het christendom en de kerk.

 

 1. Wie goed doet, goed ontmoet (spreekwoord)

Als jij iets goeds doet voor een ander zal je hiervoor ook iets goeds terug krijgen. Andere spreekwoorden als: ‘Boontje komt om zijn loontje’ en ‘wat je zaait zal je oogsten’, hebben een zelfde betekenis.

 

 1. Werkcollege – wat vinden wij passen bij een viering

We hebben tijdens het werkcollege van OWE 2.08 Levo op vrijdag 29 april 2022 besproken wat een viering voor ons inhoudt, wat voor vieringen er zijn en wat de belangrijkste kenmerken van een viering zijn. Daarna hebben wij besproken wat er in onze vieringen belangrijk is en wat er in terug moet komen.

Op de afbeelding hiernaast zie je verschillende aspecten wat in een viering moet zitten om de viering succesvol te maken.

 

 1. Om-teken

Het om-teken is het fundament van het hindoeïsme, dit was het eerste geluid tijdens de schepping van de aarde. Tijdens yogalessen wordt Om ook gebruikt om tot rust te komen, het wordt beschouwd als een manier om drie delen van je lichaam tot elkaar te brengen (mind, body en spirit). Muziek kan ook een gevoel van samenzijn versterken.

 

 1. Onze gevoelens (mindmap)

In het midden staat ons thema. Hierbij hebben we woorden opgeschreven waaraan wij denken als het gaat over ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

 

 1. Emotiesspellen

Bij het spelen van emotiespellen moet je soms voordoen alsof je een andere emotie hebt of jezelf in een ander verplaatsen. Door het spelen van bepaalde scenario’s of situaties kom je er achter hoe een ander zich kan voelen na bepaalde reacties of situatie. Dit kan een bewustzijn creëren waardoor je meer rekening houd met de gevoelens van een ander. Misschien ga je hierdoor wel anders handelen als je een situatie die je gespeelt hebt in het echt tegenkomt.

 

 1. Televisieprogramma ‘Wie Goed Doet’

In het SBS 6-programma ‘Wie Goed Doet’ wordt er met verborgen camera’s gekeken hoe behulpzaam Nederlanders zijn. Daarnaast worden de mensen die goedhartig zijn, verrast met een toepasselijk cadeau.

In het programma staat bijvoorbeeld een oude meneer aan de kassa, maar deze meneer heeft te weinig geld bij zich. Wanneer de klant na hem het bedrag betaald, krijgt deze klant bijvoorbeeld €100,-. Als de klant na hem niets betaald, krijgt deze persoon niets. Dus de persoon die iets goeds heeft gedaan, wordt ook goed ontmoet.

 

 1. Psalmen

Een psalm is afkomstig uit de joodse traditie. Een psalm wordt gezongen of voorgelezen op een verheven toon. In totaal zijn er 150 psalmen. Elke psalm bestaat uit verschillend aantal verzen. Psalm 125 bestaat uit 4 verzen. Psalm 125 vers 4 is:

 

"Wie op de dwaalweg zet zijn voeten

En wie in eigenwaan

Kwaad doet, zal ’t kwaad vergaan.

Maar wie goed doet goed ontmoeten,

Wie vraagt naar U, Heer, - richt zijn schreden!

Schenk Isrel Vrede"

 

In de Bijbel staat vermeld dat God de straffen en beloningen uitgedeeld. Dus als God heeft gezien dat iemand iets goeds heeft gedaan, krijgt die persoon een beloning van God. Maar heeft iemand iets slechts gedaan, dan krijgt diegene een straf van God.

 

 1. Cancelcultuur

Wie goed doet goed ontmoet, maar ook wie slecht doet slecht ontmoet. De mensen die iets slechts doen kunnen in het gevolg iets slechts terugkrijgen. De laatste tijd zijn er verschillende bekende Nederlanders in het nieuws gekomen nadat zij iets slechts hebben gedaan, zoals Bilal Wahib, Lil Kleine en Johan Derksen.

Bilal Wahib heeft tijdens een live-sessie op Instagram geld geboden aan een minderjarige jongen als deze jongen zijn geslachtsdeel liet zien. Hierna is Bilal Wahib voor een langere tijd gecanceld voor al zijn programma’s, boekingen en social media platformen.

Lil Kleine heeft zijn vriendin mishandeld. Hiervan zijn camerabeelden in het nieuws gekomen. Net als Bilal Wahib is Lil Kleine gecanceld voor zijn boekingen.

Johan Derksen heeft tijdens een VI-uitzending laten weten dat hij vroeger verkeerde handelingen heeft gedaan bij een erg dronken vrouw. Toen dit naar buiten kwam, is het programma een tijdje van de buis gehaald.

Deze bekende Nederlanders hebben iets slechts gedaan en hebben daarvoor iets slechts teruggekregen. Ze zijn gecanceld door verschillende platformen en daarmee raken zij een groot deel van hun inkomen kwijt.

 

 1. De wet van oorzaak en gevolg (karma)

Iedere beslissing die je maakt zal een gevolg hebben, deze hoeft niet altijd ‘goed’ of ‘slecht’ te zijn maar een gevolg zal er zijn. Niets in het leven zal ‘zomaar gebeuren’ alles zal een reden hebben, ook als deze lastig is te begrijpen.

 

 1. Vieringen

We hebben naar verschillende vieringen gekeken zoals, sinterklaas, kerst, Pinksteren of hemelvaart. Wat kwam er in deze vieringen aanbod, is er bijvoorbeeld een stilte moment of symbool. Hier hebben wij naar gekeken en bedacht wat belangrijk is om bij ons terug te laten komen.

 

 1. Zelf muziek maken

Door middel van muziek kan je gevoel overbrengen. Dit zullen artiesten en singer-songwriters ook altijd proberen als zij muziek schrijven. Dit kan door middel van tekst zijn maar ook door de instrumentale begeleiding. Er wordt dan een bepaald gevoel overgebracht. Dit kan voor iedereen verschillend zijn.  

 

 1. OWE 2.04 - Quilt

Door het uitvoeren van verschillende opdrachten die ervoor zorgden dat je achter bepaalde eigenschappen van jezelf komt. Hierdoor werd duidelijk waarom je in bepaalde situaties reageert zoals je dat doet. Dit creëert weer bewustzijn over jou eigen handelen en hoe dit bij anderen over kan komen. Als jij je gedrag of reactie kan aanpassen en rekening  houdt met anderen, zal je hier ook iets voor terug krijgen van hen.

 

 1. Kleuren

Er zijn verschillende soorten kleuren. Kleuren roepen bepaalde emoties en gevoelens op. Dit kan zorgen voor blijdschap, maar kan ook tot onrust leiden. Daarnaast kunnen kleuren informatie doorgeven, zonder dat daarbij woorden nodig zijn. Ook kan kleur een waarschuwing zijn. Wit en zwart zijn redelijk neutrale kleuren. Deze kleuren zorgen voor minder emoties en gevoelens dan felle kleuren zoals geel.

 

 1. Stichting Wgdgo (Wie Goed Doet, Goed Ontmoet)

De stichting is een bewonersinitiatief dat zich sinds 2014 richt op het helpen van arme mensen in de gemeente Zutphen. Mensen met financiële en sociale armoede kunnen zich melden bij de stichting. Deze mensen worden geholpen om een nieuwe weg naar minder sociale en financiële armoede te vinden. De stichting helpt bijvoorbeeld ook door een verjaardagspakket aan te bieden. Wanneer een gezin niet in staat is om de kosten te dragen voor de verjaardag van het kind, kan het gezin dit pakket aanvragen.

 

20. Piano Man

Tijdens de outdoor learning week hebben wij bij de bonte avond een optreden van twee docenten gehad. Voordat zij begonnen zeiden zij: ‘Als je het nummer kent zing dan vooral mee!’. Toen begonnen ze met het spelen van Piano Man. Iedereen herkende dit gelijk en kreeg een grote glimlach op hun gezicht. Uit volle borst werd het lied van voor tot achter mee gezongen door heel het tweede jaar van de pabo.